Legea circulației interzice accesul pe autostradă vehiculelor lente, care, prin construcție, nu pot atinge o anumită viteză. De altfel, aceste tipuri de drumuri sunt considerate „de mare viteză”, fiind permis șoferilor să ruleze cu până la 130 km/h. Dar, dacă ai o mașină care poate depăși această limită impusă, însă circuli cu 60 km/h pe autostradă, este legal?
Codul Rutier 2025 impune mai multe limite maxime de viteză. Acestea variază în funcție de tipul de drum, de categoria din care face un autovehicul, de experiența șoferului sau de condițiile meteo.
De exemplu, pe autostradă, mașinile pot rula cu până la 130 km/h. Dar, dacă șoferul e începător, nu are voie să depășească 110 km/h.
Pe șoselele de mare viteză, fie că sunt autostrăzi sau drumuri expres, este interzis accesul vehiculelor lente.
„Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisa circulația […] vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h”, scrie în legea care reglementează circulația pe drumurile publice, la Art. 74, alin. 1.
Astfel, sunt o serie de vehicule care nu au dreptul să circule pe drumurile de mare viteză:
În schimb, restul vehiculelor, care prin construcție pot depăși 50 km/h, au dreptul să circule pe autostradă. Însă, legea rutieră nu impune un prag de viteză minim pentru autostrăzi și drumuri expres.
În Codul Rutier se prevede o sancțiune pentru șoferii care conduc prea lent.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa I de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv”, se precizează în Art. 99 (1) din legea circulației.
Dar, pentru a se aplica această amendă, ar trebui impusă o limită minimă de deplasare pe respectivul drum. Ceea ce în România nu există.
Așadar, este legal ca un șofer să circule cu 60 km/h sau chiar cu 30 km/h pe autostradă, deși limita maximă e de 130 km/h.
Cu toate că legislația rutieră nu sancționează șoferii care circulă prea lent, asta nu înseamnă că nu se expun unui risc.
În condițiile în care majoritatea rulează cu 120-130 km/h, este foarte periculos să circuli cu o viteză atât de scăzută.
Pentru că poți deveni un obstacol pentru alți participanți la trafic. Iar un șofer neatent, poate, sau care e obosit după multe ore de condus, și rulează în regim de croazieră, e posibil să nu realizeze că mergi mult mai lent decât el. Și astfel se poate produce un carambol.
Din punct de vedere legal, vina aparține exclusiv șoferului care nu a fost atent la drum. Dar, pentru a evita o astfel de situație, indicat este să circuli cu o viteză adaptată condițiilor de trafic.
De exemplu, pe autostradă este indicat să rulezi cu cel puțin 80-100 km/h. Aceasta este viteza medie de deplasare a camioanelor și vehiculelor de transport persoane. Iar în cazul unei defecțiuni sau probleme care te împiedică să circuli cu viteză, să oprești la cel mai apropiat refugiu și să soliciți ajutorul unei echipe de depanare.